Reclama site....

-

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Masajul regiunii fesiere si al membrelor inferioare

Masajul regiunii fesiere si al membrelor inferioare 

Print

Masajul regiunii fesiere si al membrelor inferioare

Masajul regiunii fesiere si al membrelor inferioare

Netezirea - se face prin neteziri executate cu ambele mâini, alunecând de la plica fesieră, spre regiunea lombară, iar apoi înspre lateral spre şolduri. Se întrebuinţează manevre puternice făcute cu podul palmelor, marginile lor cubitale, rădăcina mâinilor şi chiar pumnii închişi.
Fricţiunile - se execută cele două forme de fricţiune, ca la spate. Se începe din regiunea lombară, apoi pe fese, în jos până la plica fesieră. Se fac 3 curse pe lateral şi 3 pe mijlocul feselor, mai întâi cu degetele, apoi cu podul palmelor şi cu pumnii.
Frământatul - se execută de sus în jos energic şi în forţă, cu ambele mâini, cuprinzând simetric cele două părti ale regiunii feselor sau pe fiecare în parte. Se foloseşte stoarcerea şi presiunea cu pumnii. Aici frământatul se combină foarte bine cu fricţiunea.
Tapotamentul - se pot executa toate formele de tapotament de la spate şi, în plus, se poate adăuga tapotamentul din lateral în care lovirea se face folosind pumnii şi antebraţele, în acelaşi timp.
Vibraţiile - se fac mai energic, apucând fesele cu palmele şi scuturându-le în lateral.

Manevre secundare – similare celor care au fost executate la masajul spatelui.

Masajul părţii posterioare a piciorului
Netezirea:
• Ambele palme cuprind simultan piciorul şi alunecă de la călcâi spre plica fesieră. Mişcarea se termină alunecând cu palmele înspre exterior spre fesă.
• Se face netezire mână pe sub mână, formă lungă, alunecând cu palmele una după cealaltă de la călcâi până la fesă cu mişcări continue şi lungi.
• Netezirea mână pe sub mână, formă scurtă se face alunecând cu palmele una după cealaltă de la călcâi până la fesă cu mişcări profunde, piciorul se apucă cu putere din lateral între palme, iar apoi se presează înspre în jos mişcări scurte şi energice.
Fricţiunea - Fricţiunea se face cu degetele sau cu podul palmelor, pornind de la fese cu mişcări circulare şi terminând la călcâi. Se fac 3 curse folosind degetele şi 3 cu podul palmelor.
Frământatul - are 3 forme-:
1. în cerc sau inel: piciorul se apucă cu putere din lateral între palme, iar apoi se presează înspre în jos.
2. In cută: - se prinde cu ambele mâini o cută de muşchi şi piele din interiorul piciorului se ridică şi se presează înspre în jos pe femur.
3. în val sau şerpuit: se apucă cu ambele mâini o cută de muşchi şi piele din interiorul piciorului şi se rulează simultan de sus în jos ca un val.
Tapotamentul - se pot face toate formele de tapotament de la spate, ţinând cont de conformaţia specială a zonei de masat.
Masajul regiunii fesiere si al membrelor inferioare

!!! Nu se loveşte zona spaţiului popliteu, tapotamentul făcându-se doar pe coapsă şi gambă.
• Rulatul - se prinde piciorul între palme şi se scutură muşchiul cu vigoare pentru a-l relaxa. Se începe de la plica fesieră şi se coboară până la tendonul lui Ahile.
• Cernutul - Se execută la fel ca rulatul, dar mai uşor, folosind degetele în locul palmelor. Muşchiul se scutură „aruncându-l" dintr-o palmă în cealaltă, ca şi cum am cerne cu o sită.
• Tracţiunile - Se trage cu palma dreaptă de gleznă, ţinând contră cu mâna stângă pe fesă. Se face o tracţiune continuă timp de câteva secunde, iar apoi se lasă piciorul uşor jos.
• Tensiunile - Se flectează gamba pe coapsă, fortând uşor, pentru a aduce călcâiul cât mai aproape de fesă. Această mişcare se execută de 5-6 ori. Se poate plasa mâna stângă pe partea posterioară a încheieturii pentru ca tensiunea să fie mai eficientă.
• Scuturatul - Se apucă talpa piciorului cu mâna dreaptă şi se scutură piciorul (gamba + coapsa) cu vigoare, cu mişcări stânga-dreapta.
Masajul se termină cu o netezire uşoară de încheiere.
Rulatul şi cernutul coapsei:
Masajul regiunii fesiere si al membrelor inferioare

Masajul tendonului lui Ahile:

Netezirea - Se ţin degetele în căuş şi se alunecă alternativ mâinile una după alta de la călcâi până la gambă.

Fricţiunea în „fierăstrău":
• Se face cu partea cubitală a mâinii drepte, mâna stângă ţinând de călcâi. Se fac mişcări ca şi cum am tăia cu un fierăstrău tendonul. Se porneşte dinspre călcâi şi se termină înspre gambă.
• Se freacă energic tendonul cu podul palmei de o parte şi de alta a sa.

Frâmântatul - se face cu degetele mari de o parte şi de alta a tendonului, în zig-zag, dinspre călcâi spre gambă. Se încheie cu netezire.

Masajul regiunii fesiere si al membrelor inferioare


Masajul labei piciorului şi al tălpii:
Netezirea - Se face cu ambele mâini, una alunecând pe talpă, iar cealaltă pe faţa dorsală a piciorului, dinspre degete spre maleole.
Fricţiunile:
• Se execută, folosind degetele, în sens circular în jurul maleolelor şi al călcâiului, sau în sens liniar în lungul tendoanelor şi al spaţiilor interosoase metatarsiene.
• Pe talpă se fac fricţiuni liniare, cu degetele şi cu pumnul închis.

Frământatul:
• Se execută pe talpă cu mişcări circulare folosind degetele mari de la ambele mâini, presând cu putere.
• Se apucă de-o parte şi de alta laba piciorului cu ambele mâini, palma fiind plasată pe partea anterioară, iar degetele pe talpă. Se trag degetele apăsând cu putere dinspre mijlocul tălpii înspre lateral.
• Din aceeaşi poziţie ca mai sus se fac tensiuni între metatarsiene mişcându-le unul pe lângă altul în sus şi înjos.
• în încheiere se face o netezire uşoră, relaxantă.

Masajul regiunii fesiere si al membrelor inferioare


Masajul degetelor

Se masează fiecare deget de la picior în parte, începând cu degetul mare şi terminând cu cel mic. Se cuprinde fiecare deget în parte între degetul mare şi arătător al maseurului şi se fac mişcări circulare sau longitudinale pe toată lungimea lui (circumducţiei).

Masajul regiunii fesiere si al membrelor inferioare


Masajul părţii anterioare a gambei:
Această portiune de masat prezintă unele particularităţi determinate mai ales de lipsa ţesuturilor moi pe creasta şi pe faţa antero-internă a tibiei.
Netezirea - Se aplică pe întreaga faţă anterioară a gambei, dar pe partea antero-externă, alunecările pot fi scurte şi mai apăsate, pentru a influenţa muşchii din jgheabul osos, format între tibie şi peroneu. Manevrele pot fi efectuate cu podul palmei, cu degetele sau cu nodozităţile acestora (în pieptene).
Fricţiunea - se aplică în acelaşi fel cu netezirea, mai ales pe partea antero-extemă a gambei, folosind perniţele musculare tenare şi hipotenare ale mâinii.
Frâmântatul - are o importanţă redusă şi se aplică pe această regiune cu o singură mână, cu care se cuprinde partea externă şi posterioară a gambei.

Masajul genunchiului:
Se execută cu piciorul întins şi sprijinit pe toată partea sa posterioară. Manevrele depăşesc în sus şi în jos regiunea articulară. Se prelucrează pielea, ţesutul conjunctiv subcutanat şi elementele articulare sau periarticulare accesibile.
Netezirea:
• Se face cu podul palmei pe genunchi şi în imediata sa apropiere.
• Degetele mari alunecă unul după altul în mişcări scurte şi dese de pe rotulă spre pulpă, iar apoi de pe rotulă spre gambă.
• Degetele mari alunecă înconjurând rotula de jos în sus, iar apoi revin pe
acelaşi traseu de sus în jos. Se repetă această mişcare de 6 ori.
Fricţiunea:
• Se face circular, folosind degetele sau podul palmei, pe partea laterală a genunchiului.
• Cu podul palmei drepte plasat pe rotulă, se fac mişcări circulare atât cât permite mobilitatea acesteia.
Masajul părţii anterioare a coapsei:
Este identic cu masajul părtii posterioare a coapsei

Masajul regiunii fesiere si al membrelor inferioare

Sursa: "Masaj de intretinere si relaxare" S.R.Yumeiho

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu